Doe de taille test

Wat houdt de tailletest in?

Bij de BMI test wordt de verhouding tussen je lengte en gewicht gebruikt om een schatting van de gezondheidsrisico’s van je lichaamsgewicht te kunnen geven. De BMI test zegt echter niets over de plaats waar het vet zit. De tailletest kan meer inzicht geven in de verdeling van het vet, omdat je je buikomvang opmeet.

Mensen die te veel vet in de buikholte hebben, lopen namelijk een groter risico om gezondheidsproblemen te krijgen. De buikomvang is een onafhankelijke maat voor het vaststellen van overgewicht.

Aanpak

Meet met een meetlint je buikomvang. Meet de omtrek van je middel op het smalste gedeelte: tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen.

Uitslag

Uit de tailletest kan blijken dat je een verhoogd risico hebt, terwijl je volgens de BMI geen overgewicht hebt. Dat komt door de manier waarop je lichaam het vet opslaat. Meestal zijn de uitkomsten van beide tests hetzelfde.

Is dit niet het geval, dan is de tailletest het belangrijkst, omdat vet in de buikholte meer risico’s met zich meebrengt dan vet op dijen en heupen.