Gevolgen van ondergewicht

Ernstig ondergewicht kan samen gaan met één of meerdere verschillende lichamelijke en psychische klachten. De gevolgen van ondergewicht kunnen dan ook uiteenlopen. Zo is er kans op een verminderde conditie en concentratieverlies. De menstruatiecyclus van vrouwen stopt. Er is een verhoogd risico op botontkalking, ook wel osteoporose genoemd.
Daarnaast heeft het lichaam bij een te laag gewicht te weinig isolatie wat resulteert in problemen om het lichaam warm te houden.

Omdat het lichaam vanwege het voedseltekort geen of te weinig energie krijgt, past zij andere manieren toe om hier alsnog aan te komen. Het gevolg is dat eiwitten uit de spieren worden onttrokken om aan energie te komen. Tijdens dit proces wordt aanwezig spierweefsel afgebroken.
Ook vermindert de afweer van het lichaam waardoor men sneller vatbaar is voor ziektes. Bijkomend gevold is dat het lichaam langzamer en moeilijker herstelt.

Vermoeidheid en lusteloosheid treden op en haaruitval kan plaatsvinden.

De gevolgen van ondergewicht op de lange termijn kunnen zeer groot zijn. Een lichaam heeft vetreserves nodig om te kunnen functioneren. Als die er niet meer zijn, worden naast de afbraak van spieren de lever, nieren en andere organen ook aangetast, zo ook het hart. Zo kan ernstig ondergewicht uiteindelijk zorgen voor overlijden.