Voedingtips voor verantwoorde gewichtstoename

Een goede voeding is belangrijk voor de gezondheid.

Zeker wanneer u aan wilt komen in gewicht is een gezonde basis een must. Echter is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Waar moet u eigenlijk opletten bij het samenstellen van een degelijk en gezond eetpatroon.

Breng variatie aan in uw maaltijd.

  1. Eet niet te veel.
  2. Eet veel groente, fruit en volkorenbrood.
  3. Kijk uit met verzadigde vetten.
  4. Ga hygiënisch en veilig met eten om.

Variatie

Gevarieerd eten doet u door iedere dag iets te eten uit elk van de vijf onderstaande vakken van de Schijf van Vijf:

Vak één (Groen)
Groente én fruit.
Vak twee (Bruin)
(Volkoren)brood en aardappelen, graanproducten, (zilvervlies)rijst, macaroni, spaghetti of peulvruchten.
Vak drie (Rood)
Melkproducten, kaas én vlees (vleeswaren, kip), vis, ei, en vleesvervangers als tahoe of tempé.
Vak vier (Geel)
Margarine, halvarine of olijfolie.
Vak vijf (Blauw)
Dranken en dan vooral water.

Voor wat eettips kunt u ook hier kijken.

Voedingsmiddelen

De aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen per dag, die door het Voedingscentrum zijn opgesteld vindt u hieronder. Deze hoeveelheden zorgen voor voldoende voedingsstoffen bij een gemiddelde levensstijl:

  • 5 tot 7 sneetjes brood
  • 3 tot 5 aardappelen of 150-250 gram pasta of rijst
  • 4 opscheplepels groente (200 gram)
  • 2 stuks fruit
  • 2 glazen melk(producten)
  • 1 of 2 plakken kaas
  • 100 gram vlees, vis, kip, tahoe of tempé
  • 1 of 2 plakjes vleeswaar
  • 5 gram halvarine/margarine per boterham
  • 15 gram margarine voor de bereiding van de warme maaltijd
  • 2 liter vocht

Groente en fruit

Groente en fruit zijn belangrijk voor het binnenkrijgen van vitamines, mineralen en vezels. Bovendien helpen ze de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te verminderen. Eet daarom iedere dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit.

Brood en aardappelen

Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en vezels en bevatten nauwelijks vet. Zorg er dan ook voor dat u deze producten voldoende gebruikt. Deze vormen namelijke een degelijke basis voor een gezonde voeding.

Vetten

Hoewel onverzadigde vetzuren onmisbaar zijn, moet u zuinig zijn met verzadigd vet. Verzadigd vet is namelijk een boosdoener waar u dik van wordt. Om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, is het verstandig te kiezen voor producten die rijk zijn aan onverzadigd vet.

Enkele tips om het gebruik van verzadigd vet te beperken:

  • Kies voor halfvolle melk en magere melkproducten.
  • Gebruik (dieet)halvarine dun op brood.
  • Eet meer vis in plaats van vlees; vis bevat meestal weinig vet en veelal onverzadigd vet.
  • Beperk vette tussendoortjes als kaas, worst, koek en gebak.
  • Kies voor bak- en braadproducten met zo min mogelijk verzadigde vetten.

Zuinig met zout

Veel zout is slecht voor de nieren en het verhoogt de kans op een hoge bloeddruk. Specerijen zijn een goed alternatief om smaak toe te voegen aan de maaltijd. Wanneer u wel zout mocht gebruiken, kunt u het beste kiezen voor zout op jodium basis. Beperk daarnaast het gebruik van zoutjes, chips en andere zoute producten.