Wat kies ik voor eten?

Het Voedingscentrum heeft een keuzetabel gemaakt die je laat zien hoe je gemakkelijk kunt kiezen voor gezondere producten. In de tabel zijn producten ingedeeld in 3 categorieën, ‘bij voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘bij uitzondering’. Als je vaak iets kiest uit de categorie bij voorkeur, kun je best eens iets kiezen uit de categorie ‘bij uitzondering’.

Andersom geldt dat als je vaak kiest uit de categorie ‘bij uitzondering’, het een stap in de goede richting is om wat vaker te kiezen voor producten uit de categorieën ‘bij voorkeur’ en ‘middenweg’. Het gaat erom dat er een goede balans is tussen gezonde en minder gezonde keuzes. Als je dus slim kiest, kun je gezond genieten van alle soorten eten en drinken die je lekker vindt.

voorkeur middenweg uitzondering
Groente Alle soorten verse groente, Groente (diepvries, blik, pot) zonder toevoegingen Groentepuree, Zoetzure paprika, Tomatensap zonder zout Groente à la crème of met saus,

Olijven,

Augurken,

Zoetzure zilveruitjes, Tomatensap met zout

Fruit Alle soorten vers fruit, Fruit in blik of pot op water of eigen sap Fruit in blik of pot op siroop
Vruchtensappen Sinaasappelsap met vruchtvlees,

Grapefruitsap

Ananassap, Appelsap, Druivensap
Brood Donker roggebrood, Licht roggebrood, Volkoren knäckebröd, Volkorenbrood, Volkorenkrentenbrood Bruinbrood, Krentenbol, Meergranenbrood met zaden Beschuit,

Croissant, Krentenbrood, Mueslibrood, Witbrood

Ontbijtgranen Bambix naturel,

Brinta

Havermout,

Muesli met vruchten

Cornflakes, Krokante muesli, Rice krispies
Aardappelen en knollen Gekookte aardappelen, Gepofte aardappel, Gekookte pomtajer of zoete bataat Aardappelpuree Aardappelkroket, Frites,

Gekookte cassave of yam,

Gebakken aardappelen

Pasta en noedels Volkoren pasta, Couscous Witte pasta
Rijst Zilvervliesrijst Meergranenrijst Witte rijst
Peulvruchten Alle soorten peulvruchten
Melk(producten) Karnemelk,

Magere melk, kwark en yoghurt,

Karnemelkse bloempap,

Magere vla met zoetstof,

Magere vruchtenyoghurt met zoetstof,

Yoghurtdrank met zoetstof

Chocolademelk light, Halfvolle melk en yoghurt, Magere vla en vruchtenkwark Volle melk, kwark, vla en yoghurt,

Alle soorten pudding,

Alle soorten yoghurtdrank, vruchtenyoghurt en chocoladedrank met suiker, Halfvolle kwark,

Havermoutpap of rijstepap

Kaas Kaas (20+),

Kaas (30+),

Camembert (30+), Hüttenkäse,

Verse geitenkaas,

Verse kaas light (8% vet)

Camembert (45+),

Mozzarella

Kaas (48+),

Alle soorten roomkaas,

Alle soorten smeerkaas en korstloze kaas,

Bluefort, Cheddar,

Edammer kaas (40+),

Emmenthaler,

Friese nagelkaas (40+),

Gorgonzola,

Gruyère, Limburgse kaas,

Maasdammer (45+),

Parmezaanse kaas,

Rookkaas,

(Room)brie,

Roquefort,

Saint Paulin,

Stilton

Vlees, onbewerkt (rauw) Biefstuk,

Geitenvlees,

Kip zonder vel,

Runderbak- en braadlappen,

Rundertartaar,

Bak- of braadlap, Schenkel,

Entrecote,

Hamlap,

Kipfilet,

Rosbief,

Varkensfilet, – fricandeau, -haas en – lap

Doorregen rundvlees,

Kip met vel,  Lamszadel,  Varkensgehakt,

Varkenskrabbetjes, Hamburger, Lamsvlees, (Magere) rookworst,  Rundergehakt, Schouderkarbonade

 Eieren Gemiddeld 3 eieren per week past in een gevarieerd eetpatroon
Vis Mosselen,

Alle verse vis, vis in blik en uit de diepvries Garnalen,

Zoute haring,

Gestoomde makreel,

Gerookte zalm,

Zure haring,

Gerookte makreel

Vissticks onbereid, Gestoomde bokking Gebakken vissticks,

Kibbeling, Lekkerbekje

Vleesvervangers Seitan,

Sojabrokjes,

Tahoe of Tofu (sojakaas),

Tempé,

Producten van Tivall, Valess, Vivera, Goodbite

Quorn (bevat geen ijzer)
Vleeswaren Beenham,

Casselerrib,

Gekookte lever,

Magere knakworst, Kipfilet, Vegetarische paté

Achterham,

Alle soorten worst, Leverkaas, Berliner Leverpastei,

Gebraden gehakt,

Paté,

Pekelvlees,

Rauwe ham,

Rookvlees,

Schouderham,

Varkensfricandeau

Olie en vetten Halvarine, Halvarineproduct (35% vet) <10 g verzadigd vet,

Alle soorten olie,

Vloeibaar bak- en braadvet, frituurvet en margarine

Margarine (kuipje) Margarine (pakje), Roomboter,

Vast bak- en braadvet

 Water (Mineraal)water,

Koffie en thee zonder suiker en melk

De producten in de tabel zijn ingedeeld per groep van vergelijkbare producten. Ze zijn vervolgens op een aantal punten beoordeeld:

  • De hoeveelheid verzadigd vet en transvet
  • De hoeveelheid zout
  • De hoeveelheid toegevoegde suiker
  • De hoeveelheid energie (calorieën)
  • De hoeveelheid voedingsvezels

De driedeling is gemaakt op basis van de richtlijnen van de Gezondheidsraad.